1* junior duikopleiding
Kinderen leren duiken

Als 1*-juniorduiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een meerderjarige 1*-duiker te kunnen duiken tot een diepte van 10 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid, je blijft te allen tijde binnen de nultijden en je duikt maximaal één keer per dag of zes keer per week. De minimale watertemperatuur op de maximale duikdiepte tijdens de duik bedraagt 14°C.

Hoewel de vorm en inhoud van het 1*-juniorbrevet gelijkwaardig zijn aan het reguliere 1*-brevet, zijn in verband met de leeftijd een aantal aanpassingen gedaan. Zo mag een juniorduiker tot 10 meter diep duiken (i.p.v. 20 meter diep), mag je één keer per dag duiken en maak je duiken bij een minimale watertemperatuur van 14 graden celsius.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-juniorduiker moet je:

  • lid zijn van de NOB;
  • minimaal 12 jaar zijn;
  • duikmedisch goedgekeurd zijn.

Voordat je het 1*-juniorbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken in het buitenwater hebben gemaakt. De duiken die je in het kader van je opleiding maakt tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend
De 1*-juniorduiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Junior Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming. 

Verder leren?
Heb je je 1*-juniorbrevet gehaald? Dan kun je makkelijk doorstromen naar andere duikopleidingen. Zo hoef je slechts één theorieles en twee buitenwaterduiken te maken om volwaardig 1*-duiker te worden. Deze extra cursus moet je wel voor je 15e verjaardag volgen anders vervalt je duikbrevet. Daarna zijn er veel mogelijkheden om verder te leren. Zo kun je de 2*-duikopleiding volgen óf één van de onderstaande specialisaties:

Foto: Roel van der Mast

Inloggen