1* duikbrevet
Duiken voor beginners

Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen. Bij ons kan je jouw duikbrevet halen en leer je in de Nederlandse wateren duiken. Ook daar is genoeg te zien, kijk maar eens hier. 

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot 1*-duiker moet je:

  • lid zijn van de NOB;
  • minimaal 14 jaar zijn.
  • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend
De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Verder leren?
Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding óf één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

Inloggen