Duikopleiding
Het begin van een avontuurlijke hobby
Amicus Aquae biedt diverse duikopleidingen aan. Of je nu nog nooit gedoken hebt of je juist als gevorderde duiker wilt specialiseren: het is allemaal mogelijk. Ontdek hieronder welke duikopleiding bij jou past! Alle opleidingen worden gegeven door onze eigen instructeurs, voor specialisaties maken we soms gebruik van andere NOB instructeurs.
Nog nooit gedoken? Ga voor het 1*-brevet
Heb je nog nooit gedoken? Dan begin je met de 1*-opleiding. Hier leer je de basis van het duiken, zo leer je de materialen kennen, leer je duiktechnieken en ontdek je de handsignalen die je onder water gebruikt. Na deze opleiding kun je zelfstandig (maar natuurlijk altijd met een buddy) duiken tot een diepte van 20 meter. Je brevet is over de hele wereld geldig.
2*-brevet = Advanced Open Water Diver
Tijdens de 2*-opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie. Heb jij je Open Water Diver bij een andere organisatie gehaald maar wil je nu liever deze 2*-opleiding volgen? Dat kan! Je Open Water is het 1*-brevet bij de NOB, je kunt met je Open Water-brevet dan ook gewoon beginnen met de 2*-duikopleiding.
3*-brevet = Dive Master
Bij de 3*-opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Heb jij je Advanced Open Water-brevet gehaald bij een andere organisatie? Dan kun je bij de NOB verder met het halen van je 3*-brevet.
Hieronder lees je meer over alle opleidingen, specialisaties en kan je aanmelden voor een opleiding.
Zijn de kosten hoog?
Dit is een opmerking die vaak wordt gemaakt. Als je begint met een duikcursus zitten de kosten over het algemeen in de aanschaf van duikbenodigdheden. Wanneer je lid wordt van Amicus Aquae zal de vereniging je de benodigde materialen lenen. Na verloop van tijd kun je dan overgaan tot de aanschaf van eigen materialen. Deze hoef je, om de kosten te drukken, zeker niet altijd nieuw aan te schaffen. Op bijvoorbeeld Marktplaats vind je veel goede duikmaterialen tegen aantrekkelijke prijzen. Uiteraard adviseren ervaren leden je graag bij de aanschaf van materialen.
NOB en verenigingskosten
Je betaalt een maandelijkse verenigingscontributie, voor dit bedrag word je lid van een gezellige en actieve vereniging, kan je meedoen aan alle duikcursussen die Amicus Aquae verzorgt en ben je lid van de NOB. Hierdoor ontvang je elf keer per jaar het tijdschrift Onderwatersport en neem je automatisch deel aan een collectieve ongevallenverzekering. Daarnaast kun je tijdens de 1* duikcursussen gratis gebruik maken van persluchtapparatuur (fles, automaat en trimvest) van de club. Het enige wat je nog moet aanschaffen zijn de theorieboeken die de NOB voorschrijft, deze zitten verwerkt in de opleidingskosten. Zo zie je dat de kosten nog best meevallen.
1* duikbrevet
Duiken voor beginners
Duiken voor beginners
Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen. Bij ons kan je jouw duikbrevet halen en leer je in de Nederlandse wateren duiken. Ook daar is genoeg te zien, kijk maar eens hier.
Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.
Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:
- lid zijn van de NOB;
- minimaal 14 jaar zijn.
- beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.
Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.
Internationaal erkend
De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.
Verder leren?
Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding óf één van de volgende specialisaties:
- Droogpakduiken
- Onderwaterfotografie basis
- Onderwaterbiologie
- Nitrox basis
- Introductie Onderwaterarcheologie
- Onderwateroriëntatie
Foto: Rob Aarsen
2* duiker
Meer leren over duiken
Meer leren over duiken
Je hebt je eerste duikbrevet in the pocket en kunt al volop genieten van de onderwaterwereld. Maar jij wilt méér. Dan is de 2*-opleiding (Advanced Open Water) wellicht iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én leer je hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie.
Tijdens de opleiding gaan we dieper in op hoe jij je buddy kunt helpen in onverwachte situaties. Oftewel: je herkent duikgerelateerde aandoeningen en weet hoe je hierop moet reageren. We hopen natuurlijk dat je dit nooit hoeft toe te passen, maar het is wél goed om te weten wat je moet doen mocht dat toch nodig zijn.
Ingangsniveau
- Heb jij minimaal 25 duiken in het buitenwater gemaakt na het behalen van je 1* duikbrevet (je 5 ervaringsduiken tellen hierbij mee).
- Ben je 15 jaar of ouder
- Beschik je over een geldige medische keuring
- Ben je lid van de NOB
- Heb jij je 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald
Internationaal erkend
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 2*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 2*-brevet is Advanced Open Water Diver, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!
Verder leren?
Na het behalen van je 2*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door de 3*-duikopleiding te volgen. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:
- IJsduiken
- Wrakduiken
- Zoeken en Bergen
- Driftduiken
- Onderwaterfotografie gevorderd
- Onderwaterbiologie Wereldwijd
- Volgelaatsmasker
Foto: Rob Aarsen
3* duiker
Word divemaster
Word divemaster
Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Dan is de 3*-opleiding wellicht iets voor jou! In deze opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleid en hoe je een instructeur kun assisteren.
In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval.
Decompressieduiken
Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressieduiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3*-brevet de specialisatie decompressieduiken volgen.
Ingangsniveau
- Heb je minimaal 60 duiken in het buitenwater gemaakt (je duiken die je tijdens je vorige opleidingen hebt gemaakt tellen mee, net als de duiken die je tijdens deze opleiding maakt)
- Ben je 18 jaar of ouder
- Beschik je over een geldige medische keuring
- Ben je lid van de NOB
- Heb jij je 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald
Internationaal erkend
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 3*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 3*-brevet is Dive Master, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!
Verder leren?
Na het behalen van je 3*-duikbrevet kun je je verder ontwikkelen als instructeur. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:
Foto: Rob Aarsen
4* duiker
250 gelogde duiken
250 gelogde duiken
Bij het 4*-duikbrevet hoort geen aparte opleiding. Het 4*-brevet is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra je 250 duiken in je logboek hebt staan.
Brevetverklaring
Dit brevet kan worden aangevraagd als je aan de volgende criteria voldoet:
- minimaal een 3*- NOB duikbrevet (of gelijkwaardig);
- zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze moeten tevens allen zijn geregistreerd bij de NOB.
Welke specialisaties tellen mee?
- Decompressieduiken
- Driftduiken
- Droogpakduiken
- EHBDO II + Redden (telt als één)
- Grotduiktechnieken in open water
- IJsduiken
- Introductie onderwaterarcheologie
- Nitrox Basis + Nitrox Gevorderd (telt als één)
- Onderwaterbiologie Basis + Onderwaterbiologie Wereldwijd (telt als één)
- Onderwaterfotografie Basis + Onderwaterfotografie Gevorderd (telt als één)
- Onderwaterorientatie
- Reddingsduiken
- Volgelaatsmasker
- Wrakduiken
- Zoeken en bergen
Internationaal erkend
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 4*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 4*-brevet is Master Scuba Diver.
Foto: Rob Aarsen
Specialisaties
Je verder verdiepen in de duiksport
Je verder verdiepen in de duiksport
Amicus Aquae bied naast de gewone opleidingen van tijd tot tijd een specialisatie aan. Specialisaties worden vooral aangeboden op basis van interesse. Hiervoor kunnen leden bij de trainerscommissie aangeven in welke specialisatie ze interesse hebben. De trainerscommissie zal vervolgens de mogelijkheden bekijken. Al deze cursussen worden gegeven door eigen instructeurs of andere NOB instructeurs.
Specialisaties vanaf 1*-brevet
Als je je 1*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:
- Droogpakduiken
- Onderwaterfotografie basis
- Onderwaterbiologie
- Nitrox basis
- Introductie onderwaterarcheologie
- Onderwateroriëntatie
Specialisaties vanaf 2*-brevet
Als je je 2*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:
- Onderwaterfotografie gevorderd
- IJsduiken
- Wrakduiken
- Onderwaterbiologie wereldwijd
- Volgelaatsmasker
- Zoeken & Bergen
- Driftduiken
Specialisaties vanaf 3*-brevet
Als je je 3*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:
Foto: Ferry van Dorst