Duikopleiding
Het begin van een avontuurlijke hobby

Amicus Aquae biedt diverse duikopleidingen aan. Of je nu nog nooit gedoken hebt of je juist als gevorderde duiker wilt specialiseren: het is allemaal mogelijk. Ontdek hieronder welke duikopleiding bij jou past! Alle opleidingen worden gegeven door onze eigen instructeurs, voor specialisaties maken we soms gebruik van andere NOB instructeurs. 

Nog niet oud genoeg voor een duikbrevet?
Geen probleem vanaf 10 jaar kan je starten met ScubaDoe. Een snorkel en persluchtprogramma waarin je stap voor stap wordt voorbereid op een duikopleiding. 

Nog nooit gedoken? Ga voor het 1*-(junior)brevet
Heb je nog nooit gedoken? Dan begin je met de 1*-opleiding. Hier leer je de basis van het duiken, zo leer je de materialen kennen, leer je duiktechnieken en ontdek je de handsignalen die je onder water gebruikt. Na deze opleiding kun je zelfstandig (maar natuurlijk altijd met een buddy) duiken tot een diepte van 20 meter. Je brevet is over de hele wereld geldig.

2*-brevet = Advanced Open Water Diver
Tijdens de 2*-opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie. Heb jij je Open Water Diver bij een andere organisatie gehaald maar wil je nu liever deze 2*-opleiding volgen? Dat kan! Je Open Water is het 1*-brevet bij de NOB, je kunt met je Open Water-brevet dan ook gewoon beginnen met de 2*-duikopleiding.

3*-brevet = Dive Master
Bij de 3*-opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Heb jij je Advanced Open Water-brevet gehaald bij een andere organisatie? Dan kun je bij de NOB verder met het halen van je 3*-brevet.

Hieronder lees je meer over alle opleidingen, specialisaties en kan je aanmelden voor een opleiding. 

ScubaDoe
Leren snorkelen en duiken

Duiken is niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen een ontzettend leuke sport! Dankzij het ScubaDoe-programma kunnen kinderen van 10 tot 14 jaar op een veilige manier kennismaken met de duiksport, alvorens ze met de 1*-juniorduikopleiding kunnen beginnen. ScubaDoe bereidt ze hier optimaal op voor door ze stap-voor-stap te leren snorkelen en/of duiken met perslucht.

Snorkelopleiding
De snorkelopleiding van ScubaDoe vindt plaats in het zwembad en wordt door Zwembad Die Heygrave verzorgt. De snorkelopleiding bestaat uit drie niveaus: na ieder niveau haalt het kind een diploma. Gaat het snorkelen in het zwembad goed? Dat kun je ook in het buitenwater gaan snorkelen.

Persluchtopleiding
De persluchtopleiding bestaat uit vier niveaus en worden door Amicus Aquae verzorgt. De eerste drie niveau’s vinden ook in het zwembad plaats. Na het derde niveau gaat het kind één of meerdere buitenwaterduiken maken. De persluchtopleiding wordt gegeven door ervaren NOB-duikinstructeurs die een speciale opleiding hebben gevolgd.

1*-juniorbrevet
Ben je tussen de 12 en de 14 jaar oud? Dan kun je je 1*-juniorbrevet halen. Je bent dan officieel bevoegd om samen met een volwassenen te duiken in open water.

Foto: Roel van der Mast

1* junior duikopleiding
Kinderen leren duiken

Als 1*-juniorduiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een meerderjarige 1*-duiker te kunnen duiken tot een diepte van 10 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid, je blijft te allen tijde binnen de nultijden en je duikt maximaal één keer per dag of zes keer per week. De minimale watertemperatuur op de maximale duikdiepte tijdens de duik bedraagt 14°C.

Hoewel de vorm en inhoud van het 1*-juniorbrevet gelijkwaardig zijn aan het reguliere 1*-brevet, zijn in verband met de leeftijd een aantal aanpassingen gedaan. Zo mag een juniorduiker tot 10 meter diep duiken (i.p.v. 20 meter diep), mag je één keer per dag duiken en maak je duiken bij een minimale watertemperatuur van 14 graden celsius.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-juniorduiker moet je:

 • lid zijn van de NOB;
 • minimaal 12 jaar zijn;
 • duikmedisch goedgekeurd zijn.

Voordat je het 1*-juniorbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken in het buitenwater hebben gemaakt. De duiken die je in het kader van je opleiding maakt tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend
De 1*-juniorduiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Junior Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming. 

Verder leren?
Heb je je 1*-juniorbrevet gehaald? Dan kun je makkelijk doorstromen naar andere duikopleidingen. Zo hoef je slechts één theorieles en twee buitenwaterduiken te maken om volwaardig 1*-duiker te worden. Deze extra cursus moet je wel voor je 15e verjaardag volgen anders vervalt je duikbrevet. Daarna zijn er veel mogelijkheden om verder te leren. Zo kun je de 2*-duikopleiding volgen óf één van de onderstaande specialisaties:

Foto: Roel van der Mast

1* duikbrevet
Duiken voor beginners

Hoewel je bij leren duiken misschien als eerste denkt aan een azuurblauwe zee en tropische stranden, kun je ook heel goed in Nederland je duikbrevet halen. Bij ons kan je jouw duikbrevet halen en leer je in de Nederlandse wateren duiken. Ook daar is genoeg te zien, kijk maar eens hier. 

Als 1*-duiker word je opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter. Je doet dat onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin je bent opgeleid en je blijft te allen tijde binnen de nultijden. Je duikt niet in getijdenwater. De NOB heeft ervoor gekozen een medische keuring van geschiktheid voor de duiksport verplicht te stellen. In de aanloop naar het 1*-duikbrevet kun je met een eigen medische verklaring en vrijwaring volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Ingangsniveau
Om deel te nemen aan de  opleiding tot 1*-duiker moet je:

 • lid zijn van de NOB;
 • minimaal 14 jaar zijn.
 • beschikken over een geldige medische goedkeuring voor het beoefenen van de duiksport.

Voordat je het 1*-duikbrevet kunt aanvragen, moet je minimaal zeven oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van je opleiding tellen hiervoor mee.

Internationaal erkend
De 1*-duiker wordt in de Engelse benaming aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als 1*-duiker in de opleiding hebt geleerd. Je kunt je verder in de duiksport verdiepen door het volgen van de 2*-duikopleiding óf door het volgen van specialisaties.

Verder leren?
Na het behalen van je 1*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door het volgen van de 2*-duikopleiding óf één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

2* duiker
Meer leren over duiken

Je hebt je eerste duikbrevet in the pocket en kunt al volop genieten van de onderwaterwereld. Maar jij wilt méér. Dan is de 2*-opleiding (Advanced Open Water) wellicht iets voor jou! Tijdens deze opleiding leer je duiken in getijdenwater, kun je ook na zonsondergang duiken én leer je hoe je je buddy kunt helpen in een moeilijke situatie.

Tijdens de opleiding gaan we dieper in op hoe jij je buddy kunt helpen in onverwachte situaties. Oftewel: je herkent duikgerelateerde aandoeningen en weet hoe je hierop moet reageren. We hopen natuurlijk dat je dit nooit hoeft toe te passen, maar het is wél goed om te weten wat je moet doen mocht dat toch nodig zijn.

Ingangsniveau

 • Heb jij minimaal 25 duiken in het buitenwater gemaakt na het behalen van je 1* duikbrevet (je 5 ervaringsduiken tellen hierbij mee).
 • Ben je 15 jaar of ouder
 • Beschik je over een geldige medische keuring
 • Ben je lid van de NOB
 • Heb jij je 1*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 2*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 2*-brevet is Advanced Open Water Diver, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

Verder leren?
Na het behalen van je 2*-duikbrevet kun je je verder verdiepen in de duiksport door de 3*-duikopleiding te volgen. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

3* duiker
Word divemaster

Ben je een ervaren duiker maar wil je meer weten over de achtergrond van het duiken? Dan is de 3*-opleiding wellicht iets voor jou! In deze opleiding leer je onder andere hoe je andere duikers begeleid en hoe je een instructeur kun assisteren.

In deze opleiding leer je hoe je duikers begeleidt. Zo leer je hoe je met duikers in opleiding oefent op duiktechnieken én hoe je duikers tijdens een (club)duik begeleidt. Ook weet je hoe je moet reageren in het geval van een duikongeval. 

Decompressieduiken
Een onderwerp dat veel aan bod komt is decompressieduiken. Jij weet straks precies hoe het zit met de effecten van herhalingsduiken, jojoën en te weinig water drinken. Kom je onverwacht in een deco? Dan weet jij hoe je veilig boven komt. Wil je daadwerkelijk (geplande) decompressieduiken gaan maken, dan kun je na het behalen van je 3*-brevet de specialisatie decompressieduiken volgen.

Ingangsniveau

 • Heb je minimaal 60 duiken in het buitenwater gemaakt (je duiken die je tijdens je vorige opleidingen hebt gemaakt tellen mee, net als de duiken die je tijdens deze opleiding maakt)
 • Ben je 18 jaar of ouder
 • Beschik je over een geldige medische keuring
 • Ben je lid van de NOB
 • Heb jij je 2*-duikbrevet of een gelijkwaardig ander brevet gehaald

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 3*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 3*-brevet is Dive Master, hiermee kun je dus overal terecht. Handig als je ook in het buitenland duikt!

Verder leren?
Na het behalen van je 3*-duikbrevet kun je je verder ontwikkelen als instructeur. Ook kun je kiezen voor één van de volgende specialisaties:

Foto: Rob Aarsen

4* duiker
250 gelogde duiken

Bij het 4*-duikbrevet hoort geen aparte opleiding. Het 4*-brevet is een verzameling van specialisaties en duikervaring. Dit brevet kun je aanvragen zodra je 250 duiken in je logboek hebt staan.

Brevetverklaring
Dit brevet kan worden aangevraagd als je aan de volgende criteria voldoet:

 • minimaal een 3*- NOB duikbrevet (of gelijkwaardig);
 • zes NOB- specialisaties hebben gevolgd. Deze moeten tevens allen zijn geregistreerd bij de NOB. 

Welke specialisaties tellen mee?

 • Decompressieduiken
 • Driftduiken
 • Droogpakduiken
 • EHBDO II + Redden (telt als één)
 • Grotduiktechnieken in open water
 • IJsduiken
 • Introductie onderwaterarcheologie
 • Nitrox Basis + Nitrox Gevorderd (telt als één)
 • Onderwaterbiologie Basis + Onderwaterbiologie Wereldwijd (telt als één)
 • Onderwaterfotografie Basis + Onderwaterfotografie Gevorderd (telt als één)
 • Onderwaterorientatie
 • Reddingsduiken
 • Volgelaatsmasker
 • Wrakduiken
 • Zoeken en bergen

Internationaal erkend 
Waar je ook ter wereld duikt, jouw 4*-brevet is geldig. De internationale benaming voor het 4*-brevet is Master Scuba Diver.

Foto: Rob Aarsen

Specialisaties
Je verder verdiepen in de duiksport

Amicus Aquae bied naast de gewone opleidingen van tijd tot tijd een specialisatie aan. Specialisaties worden vooral aangeboden op basis van interesse. Hiervoor kunnen leden bij de trainerscommissie aangeven in welke specialisatie ze interesse hebben. De trainerscommissie zal vervolgens de mogelijkheden bekijken. Al deze cursussen worden gegeven door eigen instructeurs of andere NOB instructeurs.

Specialisaties vanaf 1*-brevet
Als je je 1*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:

Specialisaties vanaf 2*-brevet
Als je je 2*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:

Specialisaties vanaf 3*-brevet
Als je je 3*-brevet hebt kun je diverse specialisaties volgen, namelijk:

Zwembadtraining

Zwembad Die Heygrave
Twee keer per week hebben we een uurtje toegang tot het zwembad voor de conditietraining of de zwembad duiken. Onze zwembadlessen zijn op:
– Voor volwassenen op woensdagavond van 21.00 – 22.00 uur
– Voor de jeugd op zaterdagochtend van 9.30 – 10.30 uur

De zwembadtrainingen worden gebruikt ter bevordering van conditie. Iedere week staat er een trainer op de kant om te werken aan de conditie maar ook aan de onderwatervaardigheden of juist de reddingstechnieken. Iedere trainer heeft zijn eigen manier van lesgeven waardoor een grote variatie is in de trainingen. Regelmatig worden er spelelementen ingebracht, bij de jeugdleden is dit vaker als bij de volwassenen.

Tevens worden hier de eerste oefeningen voor de opleidingen gedaan. Zwembad “Die Heygrave” te Vlijmen biedt ook een cursus ruimte waar de theorie gegeven wordt t.b.v. de opleidingen voorafgaand aan de zwembadduiken.