Prijswinnaars Onderwaterfotografiewedstrijd Amicus Aqaue

Om het duiken onder haar leden te stimuleren organiseerde de Evenementencommissie van duikvereniging Amicus Aquae voorafgaand aan het open Nederlands Kampioenschap een onderwaterfotografiewedstrijd. Met meer dan 60 inzendingen kan de organisatie zeer tevreden zijn. In de maanden mei en juni konden de deelnemers hun foto’s en video’s inzenden. Op 11 juli 2021 was de finale dag van de wedstrijd. Er werd gedoken bij de Bergse Diepsluis en bij Anna Jacobapolder, met een verzorgde lunch tussen de middag. Vervolgens hadden de inzenders nog twee weken de tijd om in foto’s en video’s aan te leveren. Vervolgens konden de leden van Amicus Aquae hun stemmen uitbrengen in de twee categorieën t.w. zoet water en zout water.
Het onderwaterleven in het zoete water is anders dan het onderwaterleven in het zoute water. Dat bewezen ook de inzendingen. De organisatie verdeelde de foto’s en video’s van de inzenders over deze twee categorieën en de stemmen werden geteld.
In de categorie zoetwater werd Jos de Laat de winnaar met een foto van een zoetwaterslak. Zoetwaterslakken zijn super nuttige opruimers voor de vijver of koud water aquarium. Zij eten draadalgen, wieren en (afgestorven) plantenresten. Jos had zijn foto natuurlijk niet in een aquarium gemaakt, maar in de Nion-plas te Raamsdonkveer, waar ook vele opleidingsduiken worden gemaakt.In de categorie zoutwater behaalde Frank Junggeburth met zijn foto van een zeenaald de eerste plaats. De Syngnathus (zeenaald) is een vis, die uit de familie komt van de zeenaalden en zeepaarden. Zeenaalden zijn in de Nederlandse kustwateren (zout) te vinden en kunnen wel 40 cm groot worden.

De bedoeling was om tijdens het 35-jarig bestaan de prijzen uit te reiken, maar het programma was toen zo vol dat gekozen werd om de winnaars op een ander moment in het zonnetje te zetten. Inmiddels waren ook de foto’s overgezet op canvas en werd Frank aan de waterkant na een duik gehuldigd en werd Jos in het clubhuis gefeliciteerd.Ook was er ruimte voor een poedelprijs Lonneke Pullen had haar dochter op de foto gezet in een duikuitrusting. De aanmoedigingsprijs ging naar Hans Vijverberg voor zijn foto op het droge. Hans duikt momenteel even niet en wilde toch laten zien dat iedereen mee kan doen.
Wij kunnen wederom terugkijken om een geslaagd evenement dat zeker zijn vervolg zal krijgen. Vanuit de T.C. is al aangegeven dat er plannen zijn om cursussen onderwaterbiologie en onderwaterfotografie te gaan organiseren in de komende periode. Mocht u ook belangstelling hebben kijk eens op onze site www.amicusaquae.nl

Winnaar zoutwater
Winnaar zoetwater
Inloggen