Duikverenigingen ontvangen leerlingen d’Oultremontcollege voor unieke duilkervaring

De samenwerkende duikverenigingen een en het zwembad Die Heygrave verzorgden ook dit voorjaar weer een “dive-experience” voor de leerlingen van het d’Oultremontecollege uit Drunen. Ad Fundum en Amicus Aquae werken hierin samen met het personeel van het zwembad. In een cyclus van vier lessen wordt erin eerste aanleg de basisvaardigheden snorkelen aangeleerd om vervolgens in de laatste twee blokken daadwerkelijk met perslucht aan het werk te gaan.

Hel zwembad verzorgt de snorkeltraining tijdens de eerste twee lessen op de donderdagmiddag. Snorkelen wordt door de duikverenigingen als een basisvaardigheid gezien, alvorens te kunnen gaan duiken. Natuurlijk vindt de duik-experience in de veilige omgeving van het zwembad plaats. In de eerste plaats omdat de leerlingen nog te weinig kennis en ervaring hebben om in het buitenwater terecht te kunnen en in de tweede plaats omdat de benodigde pakken (tegen de kou) niet beschikbaar zijn. Bij de eerste duiktraining werd eerst een stuk onontbeerlijke theorie behandeld ter veiligheid. Vervolgens werd er met vier instructeurs hard gewerkt om de basisvaardigheden zoals water uit de duikbril verwijderen onder water, handelingen op je stabjack voor stijgen en dalen en de basale tekens van het duiken eigen te maken. Het is ook uiterst vervelend als je elkaar onder water niet begrijpt, want praten onder water is een lastig klus. Dientengevolge zijn er internationale afspraken over de basis handsignalen. Zodoende kan iedereen met iedereen die een duikbrevet heeft samen gaan duiken (binnen de limitering van het brevet) met een andere gebrevetteerde duiker.

Bij de tweede duiktraining met drie instructeurs werd de bodem van het zwembad nader beschouwd en werden er extra onder wateroefeningen gedaan. Een unieke ervaring om onder water adem te kunnen halen (weliswaar met behulp van een duikfles) zonder water binnen te krijgen en heerlijk te kunnen drijven opeen diepte van 3-4 me­ter. Ook de vrijheid, die ervaren werd melde bewegingen, die je onder water allemaal kunt maken. We kunnen weer terugkijken op een zeer geslaagde cyclus.

Zowel vanuit het zwembad, de duikverenigingen Amicus Aquae en Ad Fundum als de leerlingen van het d’Oultremontecollege. Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het duiken, je kan je hier aanmelden voor een proefduik in het zwembad. Deze vinden voor Amicus Aquae plaats in het zwembad in Vlijmen op woensdag avond (volwassenen) of op zaterdag ochtend (jeugdleden).

Inloggen