Geslaagde ongeval simulatie dag van O.S.V. Amicus Aquae

Op zondag 23 juni was het dan eindelijk zover. Na een maandenlange voorbereiding werd de oefendag uitgevoerd. Op een zonovergoten dag waren er 25 duikers present om mee te doen aan de ongeval simulatie dag. Vorige week dinsdag was de T.C. nog bij elkaar geweest om de laatste puntjes op de i te zetten. Even leek er door de aanwezigheid van de eikenprocessierupsen een streep door de rekening te komen, maar de T.C. nam preventieve maatregelen.

Duiken is een veilige sport, mits de regels maar in acht worden genomen. Duikvereniging Amicus Aquae organiseert dan ook regelmatig een oefendag voor haar leden, waarbij de vaardigheden en de kennis wordt getoetst en bijgeschaafd. Deze keer werd de oefening gehouden aan het Nieuwkuijkse Wiel, waar ook het clubhuis staat. In overleg met de hulpdiensten kreeg Amicus Aquae de leidende rol over de 112-meldingen uit de omgeving van het Wiel. 

Voor half negen waren de eerste vrijwilligers al present om de tenten op te bouwen voor deze dag. De tenten waren hard nodig tegen de zon en processierups. Daarnaast was er ook een team bezig met het inlijmen van de rupsen, zodat deze in ieder geval de dag niet konden verstoren. 

Om 10 uur waren de eerste duikers aanwezig en even later werd de groepsindeling bekend gemaakt en de planning. In de ochtend waren er drie sessies, waarbij de groepen van post naar post gingen om getoetst te worden. In totaal waren er 5 posten. Op de ene post was er sprake van koolmonoxidevergiftiging, een volgende post had problemen na afkoeling door het onverwachte ijskoude water, decompressieziekte kwam aan bod, een gebroken arm na een ongelukkige valpartij bij het te water gaan, luchtembolie met hartstilstand, hyperventilatie, verdrinking en de verdwenen mede-duiker etcetera.

Twee duikers werden geïnstrueerd door de postbeheerder (een van de instructeurs van de vereniging (Camillo, Casper, Jos, Lion en Wim), de aangewezen duikleider moest laten zien hoe hij of zij moest handelen in de situatie en er was een standby duiker en een observator. De groepen waren niet op de hoogte van welke situaties werden getoetst, dus bij elke post was het een verrassing. Sommige groepen en duikleiders traden kordaat op en andere groepen
waren blij dat het een oefening was.

Na de eerste drie opdrachten was het tijd voor lunch met soep, broodjes en fruit. Volledig verzorgd door leden van het bestuur en de activiteitencommissie en aanhang.

In de middag werd de oefening complexer, aangezien er nu ook twee groepjes jeugdige zwemmers waren verschenen. De oppervlaktecoördinator
stemde met de jongeren hun rol in de middag af. Dit maakte het wel weer wat dichter bij de werkelijkheid. Met name voor de oefening van de verdwenen buddy,
waarbij de jongeren in dezelfde zwemsectie zaten. Het was voor de groepen moeilijk om de, inmiddels door een pop vervangen, verdwenen  buddy te vinden. Vaak was te snel handelen, te weinig overleg of inschakelen van de verkeerde mensen het dilemma, maar iedereen stak er wel iets van op.

Bij de behandeling van veel duikongevallen dient er zuivere zuurstof toegediend te worden voor het beste resultaat. De instructeurs hadden het wel wat lastiger gemaakt, door dat zij drie erg verschillende zuurstofkoffers hadden klaargezet. Dit zette de groepen voor verrassingen en werd het als zeer leerzaam ervaren.

In de dagelijkse praktijk wordt ook de reanimatie geoefend. Hierbij had Wim er voor gezorgd dat de AED (het defibrillatieapparaat) slecht functioneerde. Degenen, die moesten reanimeren, werden dientengevolge op hun eigen kennis en vaardigheden terug geworpen. Vele deelnemers waren even uit het veld geslagen, maar herpakken zich snel weer om de benodigde handelingen uit te voeren.

Na de drie middagsessies werd er nog even geëvalueerd aan de hand van stellingen, waarbij het nut van de dag door alle aanwezigen werd onderstreept. Alle lof voor de T.C. voor de organisatie en de uitvoering van deze dag. De deelnemers had het aan niets ontbroken en er waren genoeg leermomenten en niet te vergeten hilarische momenten, omdat sommige duikers wel heel erg in hun rol op gingen. 

Na de debriefing was er tijd voor een hapje en een drankje, waarbij ook de jubilarissen van de vereniging letterlijk in het zonnetje werden gezet. Na afloop van de huldiging was het tijd voor de barbecue en kon er nog na gesproken worden over deze zeer geslaagde ongeval simulatie oefendag.


Om 20u00 was het tijd om huiswaarts te gaan met een voldaan gevoel na een leerzame dag.

Inloggen