Duikvereniging Amicus Aqaue zet zich in

 

Nieuwkuijkse Wiel weer schoon

J.l. zondag was de Vlijmense Duikvereniging Amicus Aqaue weer actief in het kader van Duik Nederland schoon. Op deze zonnige dag stond de opruiming van het Nieuwkuijkse Wiel op de agenda. Met in totaal 24 mensen onder wie duikers, volwassen en kinderen werd het Wiel zowel in het water als op het land weer opgeschoond.

Het vertrekpunt was het clubhuis van Amicus Aquae, de Aquavilla, aan de Badweg te Nieuwkuijk, gelegen aan het water. Het weer was schitterend, lekker temperatuurtje, zonnetje en goede zin. In de week voorafgaand had de activiteitencommissie bij de gemeente de nodige grijpstukken, kliko’s en vuilniszakken opgehaald om ieder te kunnen voorzien van hulpmiddelen om de strijd tegen het vuil aan te gaan. Zoals het een duikvereniging betaamt waren er natuurlijk ook duikers van de partij om dieper gelegen stukken op te duiken en te verwijderen. Ook waren er snorkelaars van de jeugdafdeling, die in het minder diepe water, waar veel recreanten komen, gevaarlijke stukken glas en andere voorwerpen verwijderden. Ook boven water werd er opgeruimd. De kantploeg stond e duikers ook bij. De vondsten waren zeer divers. De duikers kwamen boven met een WC-pot, kettingsloten, een dakgoot en vele lege bierblikjes. Er wordt aan getwijfeld of deze leeg of vol in het water waren gegooid door onverlaten. Als ultieme vondst werd het voetstuk van een kauwgomballenautomaat opgedoken. Aan land werd veel zwerfafval verzameld met name lege pakjes sigaretten, terwijl de restafval-kliko’s van de gemeente nog geen 5 meter verder staan, papier, snoep- en chipsverpakkingen en allerhande andere zaken werden opgeruimd. De kantploeg vond flesjes (met statiegeld), veel (bier)dopjes, de filters van afgerookte sigaretten en nog teveel om op te noemen. Met  een broodje kroket of frikandel en een glaasje limonade werd de actie gesloten. Het huiswiel van Amicus Aquae ligt er weer schoon bij en laten we dit vooral ook zo houden. Met dank aan de gemeente Heusden, die gratis containers, handschoenen en afvalgrijpers ter beschikking stelde.

 

Zwembadtrainingen weer hervat

Na het zomerreces met de bekende zomeravondduiken gaat op 8 september om 21u00 het zwembad voor onze senioren weer open. Vorig jaar konden we maar beperkt gebruik maken van het zwembad en dit jaar hopen we toch weer een gewoon seizoen te kunnen draaien. Onze trainers zijn voorbereid en de leden zijn welkom. Niet leden die ook willen komen graag even aanmelden op de website www.amicusaquae.nl De jeugd vanaf 10 jaar begint a.s. zaterdag 11 september om 9u15. Alle trainingen zijn in het zwembad van ‘die Heygrave’ te Vlijmen en worden gegeven door onze instructeurs.

Freediven

Amicus Aquae heeft deze zomer een nieuw fenomeen in de duiksport geadopteerd: freediving. Een van oud-leden is helemaal verslingerd aan deze sport, heeft ook meegedaan aan het Wereldkampioenschap, waarbij je zo diep mogelijk duikt zonder gebruik van ademhalingsapparatuur. Dieptes van meer dan 50 meter worden gehaald. In feite is het goed reguleren en gebruiken van je ademhaling de hoeksteen van deze sport. Op woensdagavond wordt dan ook met enige regelmaat een training free-diven gehouden door Feel Free Freediving houdt de website van Amicus Aquae in de gaten of meld jezelf bij Feel Free Freediving  aan via hun facebooksite www.facebook.com/feelfreefreediving

Inloggen